Krönika: ”Bilfinger cup 2016 gjorde mig inte upphetsad”

Så var då turneringen som alla vill vinna färdigspelad. Libertá Futsal Club och Hovås/Billdal knep de eftertraktade gulden och själv satt jag i Sundahallen många många timmar…

Jag har sett och spelat Isenta (Bilfinger) sedan jag var 16 år och jag vet hur mycket prestige det är i den. Hur mycket varje match betyder och hur alla älskar att spela inför fullsatta läktare där man känner igen varenda kotte.

Men, 2016 års upplaga, den 39:e, gjorde mig inte upphetsad. Jag tycker att kvalitén stundtals var bedrövlig. Jag saknade, med undantag för Skoftebyn, lag utifrån som bjöd på fartfylld futsal. Lag som ingen ville lottas i samma grupp som.

Liberta
Gnällig? Möjligtvis. Men, jag tycker att det gjordes för få mål. Jag tycker majoriteten av söndagens matcher var otroligt tillknäppta och tillfälligheter gjorde att nåt enstaka mål slank in då och då. Visst, med undantag för några matcher.

Och nu till det sämsta av allt. ALLA lag från söndagens slutspelsgrupp gick vidare till kvartsfinal. ALLA. Även om laget förlorade ALLA matcher. Jag fattar inte hur tanken gick där. Libertá tyckte att det gjorde gruppspelet ointressant. Costa Oeste säkerligen likaså. Men, systemet gynnade just Costa och på damsidan Tjörns DFF som trots en sista plats i gruppen tog sig till final.

Nu till det där med att det gjordes få mål igen. Damernas gruppspel på söndagen bjöd på tre mål på sex matcher! TRE mål på SEX matcher. Och folk betalade för att gå in i Sundahallen…

Vallens damer hade två lag med. SIF:s damer lika många. Alla fyra underpresterade och inget utav dem gick vidare. Någon förutom jag måste väl tänkt tanken; Ett futsallag för damer.. Likt Costa Oeste och Libertá? Jag kan rabbla massa lokala spelare jag hade velat se i ett och samma lag. Något måste ju göras, för detta var inte roligt att titta på. Och det kan inte varit roligt att spela heller.

Skoftebyn var min favorit men Libertá Futsal Club spelade den bästa och mest underhållande fotbollen i turneringen. Alban Tahiris näsa för mål och viljan att showa. Gzim Istrefis suldragningar längs golvet och Mardo Kouzalians storspel i mål. En värdig vinnare och en efterlängtad revansch från finalförlusten mot just Costa Oeste i Luciacupen.

Tjörns DFF
Tjörns DFF –  vilken uppstickare! Hörde på läktaren att Ilona Thörner kan bli hur bra som helst. Och jag håller med. Men, hon var inte ensam. Marie-Therese Svensson var bra i mål. Agnes Isaksson röjde undan allt längst bak och framåt lekte Emelie Larsson och Linda Nilsson futsal. Laget knep silvret och det måste vara roligt för Tjörndamerna att springa ut på en konstgräsförsäsong med det i benen.

Bilfinger cup är slut för det här året och 2017 hoppas jag den blir mer attraktiv. Mitt drömscenario är då att IFK Uddevalla Futsal kommer med en toppad trupp och att det skapats ett renodlat futsallag för damer.

Dha Saengsri fixade guldet till Libertá med straffräddningar i kvart, semi och final. Men hur är det egentligen med det viktigaste på kroppen? 26-åringen vek sig av smärta i kvartsfinalen och i semifinalen small det till på genitalierna igen. Jag led med dig Dha…

Annonser

4 reaktioner på ”Krönika: ”Bilfinger cup 2016 gjorde mig inte upphetsad”

 1. Jag har inte sett årets turnering så kan inte uttala med om just den. Men min åsikt angående de senaste åren är; sedan de tog bort dem stora målen och införde futsalmål så har turneringen helt tappat sin charm. Lagen måste i princip spela sig 2 mot målvakt och slå sidledspass för att göra mål.
  Ser man tillbaka på tidigare upplagor så satt det rökare från halva planen i krysset, målvakter som gör mål och du kunde ofta se lag släppa till 4-5 mål i en match. Inget lag kunde ställa upp med mur i straffområdet och sedan kontra in ett mål om man har tur, för då sköt det bättre laget oftast sönder dom. Förr krävdes hög press och fart, idag står man och rullar boll mellan varandra likt handboll för att vänta in en chans. Det var bättre förr må jag säga Simon 😉

  Gilla

  • Målen borde vara lite större dock ej så stora som 7-manna och så länge som alla hallar har linjer och mål för handboll så kommer ju futsal få anpassa sig. Sporten måste dock bredda målen om matcher mellan två bra lag i en 12 min match skall bli sevärt det är helt klart.Det lär ju ta åratal innan något sånt händer dock…

   Gilla

 2. Damfotbollen är inte sevärd alls och hur många hade kommit och tittat på en ren damcup? 12 pers? Frågan är dock hur ett rent futsallag med de bästa damerna från varje klubb skulle göra det bättre. De få lagen skulle ju bara bli ännu färre!?! Ett rent futsallag att få stryk av lär ju inte locka fler samt att de spelarna tas från lag som redan finns.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s