Krönika: ”Vad har hänt med Henåns IF?”

Efter endast 1 seger på de 7 senaste matcherna så har Henåns herrar satt sig i en prekär situation i fotbollsfyran. Efter helgens förlust mot Ödsmål, trots en man mer i nästan 50 minuter, så ligger laget trea från slutet. Och just nu verkar det som att två lag ryker och att det tredje laget från slutet får kvala mot Valla och Håfreström. En sak är säker: Det krävs seger mot Högsäter på söndag. Hur det då skulle sluta beror ju på Färgelandas (Mellerud hemma) och Munkedals (Vallen borta) resultat. Alla tre lagen står på 22 poäng. Dessutom jagar Kungshamn (Herrestad borta) på 20 poäng.

Henåns IF gjorde en fantastisk säsong när laget vann division 5 2016. I år har det gått tyngre. Mycket tyngre.

Hur kunde det då bli så här? Jag har hyllat Henån stort både efter förra säsongen och inför denna. Om jag minns rätt så förlorade inte laget en match på försäsongen och jag rankade laget högre än Stala/Myckleby. Speciellt efter 9-1 i DM.

Men det finns givetvis förklaringar och faktorer till detta debacle. Dels tränarcirkusen. Wilson/Nilsson hade hand om laget när de vann femman, med endast två förluster på hela säsongen. Inför den här säsongen skulle laget coachas av 4 olika tränare? Ingen skulle nämnas som ”huvudtränare”?

En faktor till är målskyttet. 94 mål 2016. 37 i år. Visst. Bättre motstånd i år men även mycket stolpe ut. Storförlusterna har endast kommit mot Ödsmål (2-12 på två matcher) och i de jämna fighterna mot de andra lagen kunde ytterligare ett mål blivit avgörande. Glenn Johansson gjorde 24 mål i fjol. I år har det blivit 7 mål, varav 5 av dem på straff.

Så här skrev jag om laget inför den här säsongen, när jag tippade dem femma i division 4: ”Ett helt okej division 4-gäng när alla är med och har sett urstarka ut på försäsongen. Se bara på 9-1 mot Stala/Myckleby i DM. En femteplats är laget troligtvis nöjda med som nykomlingar. Ett krigargäng som alltid är tunga att möta. Kommer inte förlora någon match med stora siffror i år”

Förra året hade laget femmans bästa mittlås. I år har Åkerström/Söderberg inte spelat en match ihop. Ja, den förstnämnda har till och med tagit en timeout.
2016 rankade jag målvakten Jonas Karlsson som den bästa spelaren i STO-området, sett till division. Henåns MVP då, har knappt spelat en match i år. Förutom nån jippomatch mot en kombination från Dalsland.

Innermittfältet, med en fin diamant i fjol, har rullat runt på olika spelare och konstellationer och det har varit olika test på positioner match efter match. Söderberg har varit yttermittfältare. ”Wingan”, som var så framgångsrik på sin ytterbacksposition i fjol, har varit både höger och vänsterytter. Ludvig Martinsson, som uppvaktades av Oddevold, vet jag har varit skadad men framförallt inte alls kommit upp i 2016-nivå. Han kommer nog inte provspela för någon division 1-klubb i vinter…

Man kan ranka spelares insatser fram och tillbaka. Man kan hitta förklaringar till allt. Tuva fel hit, tuva fel dit. Om den hade varit med. Om den hade satt det läget. Om han passat där och om vi hade startat med det och det laget. Men jag kan, och det troligtvis tillsammans med spelarna i Henån, konstatera att laget inte gjort en särskilt bra säsong.

Om det skulle bli kval så kommer försvaret som jag såg mot Stala/Myckleby förra helgen, kommer få stora problem med Bergholtz, Meyer och Fhager-Karlsson, tro mig.

En sak är säker. Det krävs seger mot Högsäter. Sedan får laget tagga om. Om det är för ett kval, för division 5 eller för en säsong till i division 4 vet vi först 16.00 på söndag.

Jag har givetvis ett drömscenario…

Henån slutar trea från slutet och vi får ett fantastiskt ö-derby mot Valla i kvalet inför hundratals åskådare. Sedan vinner båda lagen mot Håfreström samtidigt som Ödsmål vinner kvalserien till division 3. Då har vi 2018 förutom en division 3-plats för Ödsmål också IFK Valla, Henån och Stala/Myckleby i division 4. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s