Krönika: ”Den nya trenden i STO-fotbollen fortsätter växa”

Jonas Björk blir säkert glad när jag skriver att han var relativt ung när han tog över Stenungsund för några år sedan. William Lundin var väl bara 25 när han fick samma jobb. Ardi Thaqi/Mod Saengsri tränade Ödsmål ihop och den förstnämnda är kvar än. 30-åriga Robin Olofsson (Valla) och Kelly Relfsson,28, (Morlanda) är två som hoppat på tränaryrket tidigt. Karin From (28) blev även hon tränare i tidiga år. Ni ser, den nya trenden i STO-fotbollen fortsätter växa.

Visst, vi har Gunnar Bratt som tog över SIF nu. Bratt är 62. Ronny Fredriksson slutade i Ödsmål när han var närmare 70 och tränar nu Brålanda. Ingvar Johansson tog nyss över Henån igen, vid 61 års ålder.

William Lundin hoppade på uppdraget som SIF-tränare när han var 25 och tränar numera FC Trollhättan.

Men, generationsväxlingen är stor. Förändringen sker i ett högt tempo och detta ser jag som ett hopp om framtiden. Att före detta eller aktiva spelare i 30-årsåldern eller yngre hoppar på jobben redan nu. Det är ett steg mot att ta över efter de äldre ideella krafterna i klubbarna. Eldsjälarna som är rädda att det inte ska finnas någon som står i kiosken, skottar, säljer bingolotter eller har hand om ekonomin i klubbarna när de sedan inte orkar mer.

Taktiskt då? Ja, många kanske inte lyssnar på en tränare de umgås med vid sidan om eller som är ens bästa kompis. Ja, tränaren själv kanske undviker att peta en spelare för att dem är tighta och ska gå ut på kvällen. Små issues.

Jag nämnde Ronny Fredriksson ovan. Han hade fantastiska år i ÖIK där han trodde på sin filosofi men där han åkte jojo i divisionerna. Ena året öste laget in mål och vann femman för att nästa ha problem i fyran. Vad än spelarna tyckte om taktiken så var hans spelstil på vippen att ta laget till division 3 – främsta säsongen i klubbens historia. Jag är givetvis nyfiken på vad han tycker om att ”Buffa” nu tagit Valla eller faktumet att unga Ardi Thaqi är hans arvtagare i ÖIK. Svaret, ja, det var inte oväntat.
– Det är klart att det är bra att man börjar tidigt för då har man en chans att bli bra i framtiden. Men, du saknar ett stort kunnande, en erfarenhet och vad ett stort ledarskap faktiskt innebär. Jag själv är en helt annan och bättre tränare nu än när jag var yngre. Nu tar man någon i egna klubben som inte satsar, inte utbildar sig och så vidare. Klubbarna vet inte vad de vill. När SIF anställde Lundin trodde man på en ung och modern tränare. Nu fick de Bratt och tror på en erfaren tränare. Jag tycker unga tränare ska utbilda sig, träna under flera år och skaffa sig kunnande och erfarenhet.

Det var Ronny Fredrikssons ord. En vis man som jag tror ofta säger att det var ”bättre förr”. Och visst, han kanske har rätt.

Ronny Fredriksson hade några fantastiska år i Ödsmål och en filosofi och taktik han trodde på. Det räckte sånär hela vägen till division 3.

Robin Olofsson i Valla då? När han får liknande fråga… Nej, jag trodde väl inte heller att svaret skulle bli detsamma som Fredrikssons.
– Den stora skillnaden på en modern tränare jämfört med mer erfarna tränare är att man idag jobbar mer med det personliga. Jag tycker det är jätteviktigt att ha en bra kontakt med varje spelare i truppen. Sedan, i det taktiska, så har de äldre tränarna haft svårt att våga och vilja ändra matchtaktik. Även om man ser att det kanske inte funkar eller skulle funka bättre med att ändra under matchen så står man på sig och litar på sin filosofi och grundtanke.

Ni ser. Åsikterna är olika och vissa tror på det, andra är mer tveksamma.

Det har hänt mycket på kort tid och jag ser gärna att fler ”yngre” provar på jobbet som tränare, assisterande eller kanske tar en roll i föreningarnas styrelse.

/Simon Norberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s