Efter avhoppet som SIF-coach – William Lundin om hans nya ”infekterade” tränarjobb

Man kan prata om Philip Anderssons övergång från Svenshögen till Ödsmål. Man kan nämna trippelvärvningen av Halldin/Dahlqvist/Larsson från konkurrenten SIF till Orust FC. Vigan Berbatovci bytte Vallen till SIF:s ledarstab. Men den stora snackisen i vinter har ändå varit William Lundin. Han tränade Stenungsunds IF 2017 men bestämde sig i december för att säga upp sitt kontrakt och åka till Spanien för studier. Men, nu tränar han istället seriekollegan FC Trollhättan och det har spekulerats fram och tillbaka i media och sociala medier om hur ”övergången” egentligen gick till. Jag ringde upp Lundin som inför premiären i helgen står för att han har gjort rätt.
– Jag hade bokat en enkel flygbiljett och allt var klart. Då hörde FCT av sig och frågade om jag var intresserad, säger Lundin som i en öppenhjärtig intervju för Fotbollsbloggen berättar om hur det blev så beklagligt som det slutade.

Från scratch. När under 2017 bestämde du dig för att sluta huvudtränare för Stenungsunds IF?
– Det var den 12:e december som jag ringde och sa att jag tänkte åka till Spanien för studier. Det hade växt fram och det hela gick väldigt fort. Sedan kom detta inte ut förrän efter nyår och jag har all respekt för att SIF ville göra klart med en ny tränare innan de gick ut med att jag slutar. När det sedan kom ut så hade första kontakten med FC Trollhättan redan tagits.

William Lundin bröt sitt tränarkontrakt med SIF för studier i Spanien. Några veckor senare blev han klar för seriekollegan FC Trollhättan. En infekterad ”övergång” för många men William själv anser själv att det gått rätt till.

När hörde FCT av sig?
– Det var innan jul första gången. De frågade om jag var ledig och om jag var intresserad. Mer än så var det inte. Jag fick inget förslag eller en konkret förfrågan och jag sa till dem att min plan var att studera men att jag kunde lyssna på dem om det till slut blev att jag var deras val.

Berättade du detta för SIF?
– I och med att jag sagt upp mitt kontrakt så kände jag att jag inte hade någon anledning att ringa Stenungsund och meddela att jag fått en intresseförfrågan. Det var ju som sagt inget konkret förslag.

Året tog slut och den 2:a januari gick Lokaltidningen STO ut med att William Lundin slutar med omedelbar verkan. Dagen efter (3/1) gick SIF ut med det. När sedan Bohusläningen 4/1 senare gick ut med att han var aktuell som ny tränare för seriekollegan FCT så började snacket. På sociala medier och i och runt Stenungsunds IF. 7 januari var han klar som ny tränare för FC Trollhättan.
– Det är tråkigt att det kom ut som det gjorde. Att det florerades rykten och att inte hela sanningen kom fram. Jag samlade till ett möte onsdagen den 3 januari för att berätta för killarna i laget att jag slutar och att jag kommer studera i Spanien.

Varför nämnde du inte FC Trollhättan till spelartruppen eller till ledningen i SIF?
– Jag hade fått en lös förfrågan om jag var ledig, strax innan jul. Mer än så var det inte. Därför var det helt onödigt att ta upp det. Sedan fick jag ett konkret förslag några dagar senare. Sådant här händer i den här branschen och kommer alltid hända. Alla har rätt till en åsikt, det har jag all respekt för, och det är helt enkelt beklagligt att det blev som det blev. Nu tränar jag en klubb i samma serie men jag ser fortfarande fram emot att möta Stenungsund, att komma till SIF-gården och träffa alla i klubben igen. Jag kommer dessutom troligtvis se deras premiär på lördag, säger Lundin och fortsätter:
– Jag hade ett fantastiskt år i Stenungsund och lärde känna så många bra människor. Vi höll oss kvar, tog ett cupguld och jag är övertygad om att SIF kommer bygga vidare på det vi startade 2017.

Kan du förstå SIF-spelarnas irritation?
– På sätt och vis. Det kan verka att jag var klar innan mötet med spelarna men faktum är att det helt enkelt gick väldigt fort dagarna efter. Jag var inte klar på något sätt utan hade bara fått en intresseförfrågan. Det hade som jag förstår även andra tränare fått.

Var det ett svårt val att tacka ja till ditt nya tränarjobb?
– När det väl började hetta till så fick jag väga saker mot varandra. Vad som var bäst för mig vid det tillfället. Jag hade bokat en flygbiljett och var helt inställd på att åka men fick tänka om. Det var smickrande att få frågan av en klubb med den digniteten.

Spelsajten Nordicbet tippar Stenungsund sist i division 2. Hur tror du det kommer gå för laget?
– Jag har inte så bra koll på hur det har gått under försäsongen och vilka spelare som kommit och gått men jag är övertygad om att de hänger kvar. Ja, de kan mycket väl hamna på övre halvan.

När vi ändå är inne på Stenungsunds trupp. Ni har gått ut med att ni värvat Ronni Mleczkovitz från Stenungsund (även om det inte är helt klart på papperet) och ni har även gjort klart med Sebastien Obei-Obengo som även han spelade i SIF 2017. Sedan har du även haft SIF:s ytterback i fjol, Kevin Anderson (klar för Grebbestad) och Gustav Kadura på provspel. Känner du att det kan bli mer infekterat när flera från din trupp i fjol varit eller är aktuella?
– Både Ronni och Sebastien, som spelade med oss under våren, har spelat med andra klubbar efter de spelade i SIF och Gustav var kontraktslös när vi hörde av oss. Kevin är en bra spelare på och utanför planen och jag unnar honom verkligen den här chansen i division 1. Sedan är det så att alla spelare har spelat för en klubb tidigare. Vi visste vad vi behövde få in och jag hade bra koll på hur dem är som spelare.

Vi nämnde Nordicbet tidigare. Vad tycker du om oddsen de släppt?
– De som sätter de där oddsen har ingen aning och jag tycker man ska ta dem med en nypa salt. Så länge FCT spelar i division 2 kommer de anses som favoriter. Sedan toppar Karlstad den listan med all rätt. Klubbar med stark ekonomi hamnar ofta högt och så KBK har mycket pengar. Sedan har jag dålig koll på de andra lagen. Det är Skoftebyn vi fokuserar på eftersom vi möter dem först, avslutar Lundin.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s